• Deň Zeme - 22.apríla - „Pri studničke žabky Katky“

          • Tak pod takýmto názvom sa niesol „Deň Zeme“ v našej materskej škole. Deň, ktorý každoročne pripadá na 22. apríl a je venovaný práve našej Zemi. Ani my sme na takýto významný deň nezabudli a aj keď oneskorene, ale v o to väčšom štýle, sme ho oslávili. Zábava sa začala hneď od skorého rána, kde na deti už pri vstupnej bráne čakali dve srnky Danielka a Magduška spolu so žabkou Katkou. S nimi mali deti za úlohu vyzberať odpadky, ktoré boli porozhadzované v potôčiku žabky Katky a potriediť ich do správnych kontajnerov podľa toho, z akého boli materiálu. Samozrejme naše šikovné deťúrence to zvládli hravo, a preto si za odmenu mohli vyloviť kamienok zo žabkinej studničky.

            S týmto kamienkom sa už ponáhľali do svojich tried a vložili ho do akvária, ktoré mali pripravené pani učiteľky. Okrem toho s nadšením rozprávali o svojom stretnutí so srnkami a žabkou Katkou a nevedeli sa dočkať ako nás prídu navštíviť aj do tried. Aby nám čas ubehol rýchlejšie tak sme si ho vyplnili rôznymi zábavnými aktivitami. Napokon nás Žabka Katka aj so svojimi kamarátkami srnkami navštívila. Škôlkarom ešte raz poďakovala, že jej pomohli vyčistiť jazierko a zároveň ich požiadala, či by jej nevytvorili do tohto už čistého jazierka kamarátov a vodné rastliny. Samozrejme, že naše deťúrence súhlasili. Okrem toho nám žabka Katka priniesla kvety. na sadenie a dve riasoguľky, ktoré škôlkari s údivom pozorovali a hmatom spoznávali. Keď sadeti s týmito riasoguľkami „zoznámili“ vložili sme ich do akvária ku kamienkom zo žabkinej studničky. Do našich tried nám tak pribudli ďalšie dve „kamarátky“, o ktoré sa budeme starať. Potom sme sa už s nadšením mohli pustiť do práce a plnenia úloh, o ktoré nás žabka Katka požiadala. Tvorilo sa samozrejme z odpadového materiálu, či už to boli žabky, rybky, vážky, bocian, lekná alebo bambusové pálky. Naše deťúrence mali z vyhotovených výrobkov obrovskú radosť, nakoľko videli, že aj zo zdanlivo nepotrebných vecí sa dajú vyrobiť krásne nové. S týmito vyhotovenými výrobkami sme sa už ponáhľali na školský dvor a ozdobili tam nimi jazierko žabky Katky. Tá sa veľmi aj so svojimi kamarátkami srnkami potešila a deti naoplátku obdarovala čistou vodou zo svojej studničky.

            Naši škôlkari plný zážitkov a dojmov z tak krásne stráveného dopoludnia hneď zaspali, aby poobede mohli pokračovať v boji o Medailu ŽABKY KATKY. No a boj to bol naozaj poriadny. Nielen deti, ale aj rodičia mali možnosť preukázať svoju šikovnosť, pohybovú zdatnosť, či kreativitu na jednotlivých stanovištiach, ktoré boli pripravené na školskom dvore. Za každú zdolanú úlohu na stanovišti získali farebný kvietok, ktorý im pribudol na karte EKOHRÁČA. Všetkým sa to nakoniec podarilo, a tak deťúrence odchádzali zo škôlky spokojné. Na krku im žiarila zaslúžená medaila, ktorú si vybojovali vlastným úsilím a šikovnosťou.

            Poďakovanie za prípravu tohto zábavného dňa patrí celému kolektívu materskej školy. Pani riaditeľke Mgr. Kataríne Bindasovej, všetkým učiteľkám, upratovačkám, vedúcej školskej jedálne pani Mgr. Beáte Dundovej aj pani kuchárkam, ktoré nám s láskou a ochotou napiekli výborné koláče, pripravili čaj a kávu.
            V neposlednom rade veľké poďakovanie patrí aj pani Kláre Kohútovej majiteľke prevádzky FRESH spolu so zamestnankyňami, ktoré nám poskytli fľaše s vodou ako sponzorský dar. Veľmi si to vážime.

            Prežili sme krásny deň plný zábavy, smiechu, tvorivosti a nepochybne deti získali nielen novépoznatky, ale aj nezabudnuteľné zážitky. Veríme, že si to o rok opäť zopakujeme. Veď Zemje len jedna...

            Žabka Katka a kamrátky srnky v Sovičkách

            Žabka Katka a kamrátky srnky vo Včielkach

            Žabka Katka a kamrátky srnky v Lienkach

            Žabka Katka a kamrátky srnky v Žabkách

            Žabka Katka a kamrátky srnky v Rybkách

            Žabka Katka a kamrátky srnky v Motýlikoch

            Boj o Medailu Žabky Katky

          • „Kočovný gazdovský dvor PELEVŇA“

          • Jednou z tém, ktorým sa v mesiaci apríl v našej MŠ venujeme sú domáce zvieratá a gazdovský dvor. Pri tejto príležitosti nás priamo v našej školičke navštívil „Kočovný gazdovský dvor PELEVŇA“. Aj napriek tomu, že sa táto návšteva odkladala pre nepriaznivé počasie, ukázalo sa, že počkať sa nám naozaj oplatilo. Veď nie nadarmo sa hovorí, že za dobrým sa čaká. Pre našich škôlkarov to bol obrovský zážitok, keďže sa náš školský dvor na celé jedno dopoludnie premenil na dvor gazdovský. Pán Barančík, ktorý prišiel s týmto gazdovstvom nám rozmiestnil do ohrádok alebo aj voľne po školskom areáli rôzne zvieratká. Boli to napríklad húsky, sliepky, králiky, psík, sova, kozičky či ovečka. No a najväčším zvieratkom ako aj najväčšou „hviezdou“ bol nepochybne koník. Naši škôlkari s nadšením počúvali prednášku o zvieratách, aktívne sa zapájali do rozhovorov a tak sme sa
            dozvedeli, že mnohé deti by sa raz chceli stať farmármi. Celá táto príjemná atmosféra bola obohatená o spev rôznych piesní o zvieratkách a hrou na gitaru, ktorú nám pán Barančík ponúkol. Po tomto speve sa už naše deti rozpŕchli medzi tieto zvieratá a mali tak možnosť ich vidieť z bezprostrednej blízkosti ba dokonca sa ich aj dotknúť. Celé dopoludnie si deťúrence užívali, zažili veľa zábavy a zážitky v nich určite budú doznievať ešte veľmi dlho. Aj touto cestou ďakujeme za túto návštevu, ktorá bola pre všetkých veľkým prínosom a veríme, že si
            to budeme môcť opäť niekedy zopakovať.

            Sovičky na Gazdovskom dvore

            Lienky na Gazdovskom dvore

            Včielky a Žabky na Gazdovskom dvore

            Rybky a Motýliky na Gazdovskom dvore

          • Náš kamarát Kozmo

          • Kozmo a jeho dobrodružstvá je preventívny program špeciálne vytvorený pre materské a základné školy. Celým programom sprevádza deti kozmonaut Kozmo, ktorý pochádza z planéty Zem. Objavuje nové planéty, kde zažíva niečo nové a zaujímavé. Pred každou cestou načerpáva novú pozitívnu slniečkovskú energiu. Vďaka tomu zvládne aj stretnutia s mimozemšťanmi, ktorí sa k sebe častokrát správajú nevhodne, ubližujú slabším, posmievajú sa druhým, berú im veci a nechcú sa s nimi hrať. Počas svojho letu navštívi osem zaujímavých planét, kde deti inšpiruje, učí rešpektu, spolupráci či bezpečnému kontaktu, ako aj tomu, ako predchádzať násiliu v rôznych podobách. Celým vesmírnym letom po škôlke sprevádzajú Kozma naše špeciálne pedagogičky. Prostredníctvom nich, náš inšpiratívny hrdina Kozmo už navštívil triedy Sovičky, Žabky, Rybky i Motýliky a netrpezlivo ho vyčkávajú deti z triedy Včielok a Lienok. Takže dosť bolo slov a hor sa za ďalším dobrodružstvom!