• „Dar, ktorý si musíme chrániť" – Svetový deň vody 22. marec

          • Aj v našej materskej škole sme tejto vzácnej tekutine venovali tento deň. Pani učiteľky v jednotlivých triedach mali pre deti pripravené rôzne zaujímavé a pútavé aktivity, ktoré sa realizovali hneď od rána. Počas celého dopoludnia sa vyrábali vodné kvapky, a to rôznymi výtvarnými technikami. Nechýbali ani vodné hry či pokusy, pri ktorých deti priamo spoznávali vlastnosti vody. Samozrejme sa viedli aj dlhé rozhovory o tejto vzácnej tekutine,
            ktorými sme našim škôlkarom priblížili kolobeh vody v prírode, kde všade sa nachádza, jej využitie, a v neposlednom rade, že ňou treba šetriť. Tieto nadobudnuté poznatky sme si neskôr overovali prostredníctvom tvorivej dramatiky. Deti sa pokúšali dramaticky stvárniť kolobeh vody v prírode alebo aj samotnú kvapku vody. Veríme, že prostredníctvom týchto nápaditých rôznorodých aktivít, získali naše deťúrence dôležité poznatky o tom, aká je voda dôležitá, a to nielen pre človeka, ale aj zvieratá či rastliny. Tento zábavný deň sme si všetci
            užili a o rok si to určite zopakujeme, nakoľko je veľmi dôležité deťom pripomínať, že práve voda je obrovským darom prírody, ktorý si musíme chrániť.

             

            Deň vody v Sovičkách

            Deň vody vo Včielkach

            Deň vody v Lienkach

            Deň vody v Žabkách

            Deň vody v Rybkách

            Deň vody v Motýlikoch

          • „Rozprávkové čítanie predškolákom“

          • V rámci spolupráce so ZŠ v Hanušovciach nad Topľou navštívili dňa 20. marca našu MŠ žiaci štvrtého ročníka. Alexandra, Anička a Alexko prišli v sprievode pani asistentky Bc. Jany Roškovej za účelom potešiť naše deťúrence v predškolských triedach, a to čítaním rozprávky. Táto spolupráca sa niesla pod názvom „Čitateľský oriešok“. Šikovní školáci si pripravili pre predškolákov veľmi pekné čítanie. Deti v triede Sovičiek sa potešili rozprávke s názvom „Starý Bodrík a vlk“, v triede Včielok „Kozliatka a vlk“ a predškoláci v Lienkach si vypočuli menej známu rozprávku „Pozvanie na večierok“. Deti so záujmom a porozumením počúvali svojich starších kamarátov školákov ako im čítajú pre radosť a veľmi si to užívali. Ako pamiatku na tieto čitateľské chvíle sa školáci a budúci školáci medzi sebou obdarovali farebnými záložkami do kníh, ktorým sa veľmi potešili.
            Aj touto cestou veľmi pekne ďakujeme za príjemné „rozprávkovo čitateľské“ stretnutie a veríme, že o rok si to znovu zopakujeme. Určite sa budeme tešiť.

          • „Jarná pošta“

          • 20. marec - Prvý jarný deň

            Aj v tomto školskom roku sa v našej MŠ prvý jarný deň niesol v duchu tvorivosti, zábavy a veselosti. Hneď ráno deti na chodbe privítala „Jarná poštárka“, ktorá im odovzdala obálku s ich menom. Vo vnútri tejto obálky, či už zelenej alebo ružovej sa skrývala magnetka, ktorá symbolizovala príchod jari. Potom sa už deťúrence celé radostné ponáhľali do svojich tried, kde vyhrávali jarné piesne a s chuťou sa pustili do plnenia rôznych zábavných aktivít, ktoré pre nich mali pripravené pani učiteľky. Pracovalo sa na pracovných listoch, navliekali sakorálky, sadili semienka, vyrábali sa jarné čelenky alebo mali deťúrence za úlohu skladať rozstrihané obrázky do celku. Deti plnili tieto aktivity so záujmom a nadšením. Ako už býva zvykom, vyrábali sa aj výtvarné práce, a to s použitím rôznych výtvarných techník aj odpadového materiálu. Výtvory boli naozaj krásne a ozdobili nejednu chodbu. Či už to boli kytice jarných kvetov, jarné stromy, jarné obrázky, motýle alebo aj samotná Pani Jar. Deti opäť preukázali svoju šikovnosť a kreativitu. Okrem týchto aktivít naši škôlkari zážitkovým učením spoznávali charakteristické znaky jari, spievali, tancovali, zahrali sa na jarné cestovanie prírodou alebo dramaticky stvárňovali prichádzajúcu jar. No o zábavu bolo celé dopoludnie naozaj postarané. Ani počasie nás nesklamalo. Slniečko krásne svietilo a zohrievalo nás svojimi lúčmi ako sa na prvý jarný deň patrí. A tak sme mohli nadobudnuté poznatky aj naďalej upevňovať pri pobyte vonku. Na prechádzke sme pozorovali prvé jarné kvety, púčiky na stromoch, počúvali spev vtákov a troška sme aj pracovali so záhradným náradím. To sme použili na úpravu nášho školského dvora. No a takýto čistý, vyzametaný a vyhrabaný dvor nám deti z triedy sovičiek ozdobili krásnymi jarnými kresbami, ktoré namaľovali na potravinársku fóliu. Opäť sme prežili pekný deň, z ktorého si naši škôlkari odniesli pekné zážitky a nadobudli veľa nových poznatkov. Domov odchádzali spokojné na ich tváričkách žiaril úsmev a všetko nasvedčovalo tomu, že sa im prvý jarný deň prežitý v škôlke páčil. Čo viac si teda môžeme želať? Ich úsmev je pre nás najväčšou odmenou.

            Vítanie Jari v Sovičkách

            Vítanie Jari vo Včielkach

            Vítanie Jari v Lienkach

            Vítanie Jari v Žabkách

            Vítanie Jari v Rybkách

            Vítanie Jari v Motýlikoch

          • Spolupráca so ZUŠ-kou pokračuje....

          • Naši predškoláci sa v dňoch od 11.3.2024 do 13.3.2024 zúčastnili exkurzie v Základnej umeleckej škole v Hanušovciach. Tentokrát spoznávali tajomstvá výtvarného odboru. Pani učiteľka Mgr. Anna Hrehová si pre deti pripravila malé tvorivé dielničky, kde si deti vyrobili medaily lásky a šťastia.

            Ďakujeme veľmi pekne za milé prijatie a krásne strávené dopoludnie.

          • „Rád rozprávkového Vševedka“

          • Pod týmto čarovným názvom sa nieslo rozprávkové stretnutie predškolákov s členkami literárneho klubu Haliklub, ktorý pôsobí v našom meste. Tentokrát naše pozvanie prijali pani Agátka, Marienka, Renátka, Marta, Betka a babka Boženka. S úsmevom na tvári, milým slovom a knihou v ruke, navštívili všetky triedy, aby deťom prečítali rozprávku pred spaním. Keď už našim najmenším kamarátom sadal sníček na viečka, v Sovičkách sa naplno rozbiehal rozprávkový boj o získanie „Rád rozprávkového Vševedka“. Spoločnými silami rozplietali popletené rozprávky, tvorili rýmy, riešili záhadné hádanky ježibabky Eleonóry, hádali rozprávkových hrdinov, spisovateľov detských kníh a v neposlednom rade sa pokúsili rozlúsknuť záhady rozprávkového košíčka. Každá správne vyriešená úloha priniesla súťažiacim bod do nádoby spoločnej snahy. Keď sa nádoba naplnila až po okraj, rozprávkovým kúzlom sme si pričarovali rozprávkového kráľa Maximiliána XXII, ktorý všetkým slávnostne odovzdal „Rád rozprávkového Vševedka“. Hravé popoludnie sme ukončili rozprávkovým koncertom a chutnými voňavými dobrotami, ktoré pre nás s láskou napiekli tety kuchárky. Bolo to opäť jedno nádherné popoludnie strávené v spoločnosti milých, usmievajúcich sa dám, spokojných a šťastných detí.

            Svet rozprávok má svoje čaro, dokáže spojiť huževnatosť, zvedavosť a hravosť malých detí so skúsenosťou, múdrosťou a nasadením dospelých. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili na príprave a realizácií rozprávkového popoludnia a veríme, že sa takto stretneme opäť o rok.

          • „Divadlo Sarus“

          • Mesiac marec je už od pradávna spojený nielen s príchodom jari, ale aj s knihou. Rovnako aj v našej materskej škole už tradične začiatok tohto mesiaca venujeme práve knihám a rozprávkam. Pri tejto príležitosti nás navštívilo 7. marca divadlo „Sarus“, ktoré potešilo naše deťúrence krásnym divadelným predstavením s názvom „Tri prasiatka“. Táto rozprávka v prevedení dvoch divadelníčok s bábkami bola humorná, pričom škôlkari boli po celý čas vtiahnutí priamo do deja a veľmi si to užívali. Aj touto cestou ďakujeme divadlu „Sarus“, že nám prišli spríjemniť dopoludnie a budeme sa tešiť opäť niekedy nabudúce.