• „VIANOČNÁ PEKÁREŇ“

          • ​​​​​Vianociam neodmysliteľne patrí aj pečenie všakovakých dobrôt. V našej materskej škole sme sa v tomto školskom roku rozhodli práve tejto aktivite venovať jedno celé predvianočné dopoludnie. No veď aké by to boli Vianoce bez chutných medovníčkov či tradičných „bobaliek“? A práve tieto maškrty sa u nás piekli. Deti z jednotlivých tried prichádzali na chodbu, ktorá sa premenila na „Vianočnú pekáreň“, v ktorej už od rána rozvoniavali „Vianoce“. Po úvodných slovách pani riaditeľky Mgr. Kataríny Bindasovej sme sa mohli pustiť do práce, nakoľko sa deťúrence už nevedeli dočkať. Deti so záujmom sledovali pani učiteľku Bc. Danku Schubertovú, ktorá im zas predstavila potrebné suroviny, ukázala im výrobu cesta, pozorovali kysnutie cesta, krájanie „bobaliek“, pečenie no a v neposlednom rade sa dočkali aj samotného výsledku. Čakanie na tieto dobroty, kým sa piekli sme si spríjemnili spevom vianočných piesní, čo v nás ešte viac umocnilo tú príjemnú atmosféru. Samozrejme, že deťúrence sa nielen prizerali, ale aj usilovne pracovali. Tí mladší si mali možnosť vyskúšať vykrajovať medovníčky, no a predškoláci pomáhali pri ukladaní „bobaliek“ na plech. Išlo im to naozaj veľmi dobre, a tak si oprávnene všetci zaslúžili „Rád voňavého perníka“ či „Rád zlatej bobaľky“

            Bolo to naozaj krásne predvianočné dopoludnie, z ktorého si deti odniesli nielen nezabudnuteľné zážitky, ale aj množstvo nových poznatkov. Veríme, že tieto vedomosti škôlkari využijú a mamky aj babky sa tak môžu tešiť na „malých, veľkých“ pomocníkov pri pečení aj doma. Deťúrence odchádzali domov šťastné, a v rúčkach si niesli či už medovníčky alebo „bobaľky“, ktoré im určite chutili čarovnejšie, keďže sa na ich príprave podieľali oni sami. Snáď nám čas umožní, aby sme sa vo „Vianočnej pekárni“ takto všetci stretli aj o rok. 
            Budeme sa tešiť...

             

             

            Sovičky vo "Vianočnej pekárni"

            Včielky vo "Vianočnej pekárni"

            Lienky vo "Vianočnej pekárni"

            Žabky vo "Vianočnej pekárni"

            Rybky vo "Vianočnej pekárni"

            Motýliky vo "Vianočnej pekárni"

          • "Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok"

          • "Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok?"

             

            Túto otázku sa pýta každoročne tisíce ľudí. Deti z triedy Motýliky a Sovičky to už vedia! Tak ako každoročne, aj tento rok sa zapojili do zbierky "Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok", ktorá tento rok oslavuje už 6.ročník. I tieto Vianoce potešili darčekom, ktorý zahreje pri srdci! Naplnili krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia. Do krabice nezabudli vložiť aj kúsok svojho srdiečka! Obsahovali z každého trošku:

            • niečo sladké
            • niečo slané
            • niečo teplé 
            • niečo mäkké
            • niečo voňavé
            • niečo na zábavu 
            • niečo zo srdca

            Trieda Sovičky svoje krabičky plné lásky zaniesla do Centra sociálnych služieb "Slnečný dom".​​​​

            Trieda Motýliky svoje krabičky plné lásky zaniesla do Denného stacionára.

            Okrem krabičiek, priniesli deti do zariadení aj smiech, spev, či básničky. Detičky zas potešila maličkosť, ktorou ich jednotlivé zariadenia obdarovali. 

            Za spoluprácu sa tiež chceme poďakovať rodičom aj učiteľkám, ktoré sa do zbierky zapojili. 

            Pevne veríme, že zas o rok potešíme ešte viac srdiečok.

          • „Čaro Vianoc očami detí“

          • Mesiac december a predvianočné obdobie venujeme v našej materskej škole okrem iného aj nácvikom kultúrnych programov, ktorými každoročne chceme potešiť rodičov, starých rodičov či iných hostí. Ináč tomu nebolo ani v tomto školskom roku. A tak sa zapálením prvej adventnej sviečky do jednotlivých tried začala pomaly vkrádať vianočná atmosféra. Naši škôlkari pod vedením pani učiteliek nacvičovali rôzne tance, učili sa piesne, koledy aj básne, aby nimi mohli potešiť svojich blízkych. Napokon toto čarovné predvianočné obdobie
            vyvrcholilo vystúpeniami detí, ktoré boli spojené aj s príjemným posedením pri stromčeku v jednotlivých triedach. Naše deťúrence to všetko zvládli hrdinsky o čom svedčil potlesk na záver, či slová pochvaly od samotných hostí. To samozrejme potešilo nielen detičky, ale aj pani učiteľky, ktoré s láskou a trpezlivosťou tieto vianočné besiedky pripravovali. Samozrejme nesmeli chýbať ani darčeky, ktoré na deti čakali vo veľkej krabici pod vianočným stromčekom, a ktoré dostali za svoju šikovnosť aj odvahu pri vystúpení. Ich rozžiarené očká hovorili za všetko. Potešili sa spoločenským hrám, ktorými si môžu spríjemniť blížiace sa vianočné prázdniny. 
            Veríme, že prítomným hosťom sme spríjemnili predvianočný čas a budeme sa tešiť opäť o rok.


            Aj touto cestou prajeme všetkým sviatky plné lásky, pokoja a radosti v kruhu najbližších.


            Čaro Vianoc očami Sovičiek

            Čaro Vianoc očami Včielok

            Čaro Vianoc očami Lienok

            Čaro Vianoc očami Žabiek

            Čaro Vianoc očami Rybiek

            Čaro Vianoc očami Motýlikov

          • „Divadlo Sarus“

          • Dňa 12. decembra navštívilo našu MŠ divadlo „Sarus“. Dve divadelníčky potešili naše deťúrence krásnym divadielkom s názvom „Cencúľ a Vločka“. Táto rozprávka s Vianočnou tematikou bola humorná, v ktorej sa ako už z názvu vyplýva práve Cencúľ a Vločka spoločne pripravovali na najkrajšie sviatky roka – Vianoce. Títo dvaja zimní nezbedníci súperili, ktorí z nich sa na nich pripraví lepšie. Po celý čas boli deti vtiahnuté priamo do deja a veľmi si to užívali. Aj touto cestou ďakujeme divadlu „Sarus“, že nám prišli spríjemniť predvianočné obdobie svojim divadelným predstavením, a budeme sa tešiť opäť niekedy nabudúce.

        • „Milý dedko Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?“
          • „Milý dedko Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?“

          • Ako každý rok, aj tento, sme v našej materskej škole spoločne čakali na Mikuláša. Už od skorého rána bolo u nás veselo a keďže Mikuláškovi tento rok prialo aj počasie a mal veľa snehu, tak si dal skutočne načas. Naše deťúrence sa s ním stretli hneď pri príchode do škôlky. Prišiel nielen s veľkou nádielkou či dobrou náladou, ale aj so svojim pomocníkom anjelom. Deti s nadšením vchádzali do dverí, a aj keď u niektorých bolo vidieť malú slzičku, a srdiečko bilo ako zvon, nakoniec zvedavosť zvíťazila nad strachom a s Mikulášom aj Anjelom sa privítali. Ten našich statočných škôlkarov hneď obdaroval sladkou mandarínkou, s ktorou sa deťúrence celé radostné ponáhľali do svojich tried, aby o zážitkoch zo stretnutia s Mikulášom mohli porozprávať svojim kamarátom. Samozrejme, že deťúrence mali pripravené pre Mikuláša pekné básničky či veselé pesničky, a tak sme načúvali kedy sa ozve cinkot zvončeka, a budeme môcť Mikuláškovi aj anjelovi zaspievať či zarecitovať vo svojich triedach. Napokon sme sa dočkali a deti s radosťou prijali balíčky plné dobrôt, ktoré pre nich Mikuláš spolu s Anjelom priniesol vo veľkom vreci. Keďže čas neúprosne bežal museli sme sa s Mikuláškom aj  anjelikom rozlúčiť, a pustiť ich rozdávať radosť aj ďalším deťom. Mikulášsky deň si naši škôlkari ozaj užili, a nepochybne v ich srdiečkach zanechal nezabudnuteľné zážitky. Domov odchádzali spokojné, šťastné a  s balíčkom plným sladkých dobrôt, ktorých sa už nevedeli dočkať, ako si na nich pomaškrtia.
            Tak vidíme sa opäť o rok...“Milý dedko Mikuláš“...

            "Hladný dedko Mikuláš"

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Sovičkách

            "Vitaj dedko Mikuláš" vo Včielkach

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Lienkach

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Žabkách

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Rybkách

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Motýlikoch

          • "BUBNOVAČKA 2023"

          • Mesiac november je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti práv dieťaťa. Práve preto si organizácie na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím, zvolili práve 20.november za deň, kedy by malo byť, hlas detí lepšie počuť.

            Bubnovačka 2023 sa konala už po desiatykrát. Do bubnovania sa aj tento rok zapojila naša materská škola. Hlavným organizátorom tohto celoslovenského podujatia je nezisková organizácia Centrum Slniečko v Nitre. Upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred akoukoľvek formou násilia. Aj my si uvedomujeme, že hlas detí je dôležitý, preto sme boli súčasťou tohtoročnej bubnovačky. Deti spolu s pani učiteľkami bubnovali na všetko čo vydáva zvuk, hudobné i nehudobné nástroje, plastové fľaše, pokrievky z hrncov, drevené paličky, ale aj trúbili na ručne vyrobený lesný roh. Ani doma spolu s rodičmi nezaháľali a vyrobili si taktiež rôznorodé nástroje, ktoré vydávali zvuk.

            Dôležité je podotknúť, že s násilím sa vysporiadame tak, že  ho nebudeme bagatelizovať a vnímať ako niečo, čo sa nás netýka. Po minulé roky sa zapojilo do bubnovačky viac ako 230 000 detí a dospelých. Toto podujatie sa deťom páčilo a boli rady, že mohli byť doňho aktívne zapojené. Veríme, že sa zapojíme zasa o rok aj s ďalšími netradičnými nástrojmi, ktoré budú vydávať ešte hlasnejší zvuk.  

            Vďaka Vám, robíme svet detí krajším!