• „Divadlo Sarus“

          • Dňa 12. decembra navštívilo našu MŠ divadlo „Sarus“. Dve divadelníčky potešili naše deťúrence krásnym divadielkom s názvom „Cencúľ a Vločka“. Táto rozprávka s Vianočnou tematikou bola humorná, v ktorej sa ako už z názvu vyplýva práve Cencúľ a Vločka spoločne pripravovali na najkrajšie sviatky roka – Vianoce. Títo dvaja zimní nezbedníci súperili, ktorí z nich sa na nich pripraví lepšie. Po celý čas boli deti vtiahnuté priamo do deja a veľmi si to užívali. Aj touto cestou ďakujeme divadlu „Sarus“, že nám prišli spríjemniť predvianočné obdobie svojim divadelným predstavením, a budeme sa tešiť opäť niekedy nabudúce.

        • „Milý dedko Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?“
          • „Milý dedko Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?“

          • Ako každý rok, aj tento, sme v našej materskej škole spoločne čakali na Mikuláša. Už od skorého rána bolo u nás veselo a keďže Mikuláškovi tento rok prialo aj počasie a mal veľa snehu, tak si dal skutočne načas. Naše deťúrence sa s ním stretli hneď pri príchode do škôlky. Prišiel nielen s veľkou nádielkou či dobrou náladou, ale aj so svojim pomocníkom anjelom. Deti s nadšením vchádzali do dverí, a aj keď u niektorých bolo vidieť malú slzičku, a srdiečko bilo ako zvon, nakoniec zvedavosť zvíťazila nad strachom a s Mikulášom aj Anjelom sa privítali. Ten našich statočných škôlkarov hneď obdaroval sladkou mandarínkou, s ktorou sa deťúrence celé radostné ponáhľali do svojich tried, aby o zážitkoch zo stretnutia s Mikulášom mohli porozprávať svojim kamarátom. Samozrejme, že deťúrence mali pripravené pre Mikuláša pekné básničky či veselé pesničky, a tak sme načúvali kedy sa ozve cinkot zvončeka, a budeme môcť Mikuláškovi aj anjelovi zaspievať či zarecitovať vo svojich triedach. Napokon sme sa dočkali a deti s radosťou prijali balíčky plné dobrôt, ktoré pre nich Mikuláš spolu s Anjelom priniesol vo veľkom vreci. Keďže čas neúprosne bežal museli sme sa s Mikuláškom aj  anjelikom rozlúčiť, a pustiť ich rozdávať radosť aj ďalším deťom. Mikulášsky deň si naši škôlkari ozaj užili, a nepochybne v ich srdiečkach zanechal nezabudnuteľné zážitky. Domov odchádzali spokojné, šťastné a  s balíčkom plným sladkých dobrôt, ktorých sa už nevedeli dočkať, ako si na nich pomaškrtia.
            Tak vidíme sa opäť o rok...“Milý dedko Mikuláš“...

            "Hladný dedko Mikuláš"

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Sovičkách

            "Vitaj dedko Mikuláš" vo Včielkach

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Lienkach

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Žabkách

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Rybkách

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Motýlikoch

          • "BUBNOVAČKA 2023"

          • Mesiac november je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti práv dieťaťa. Práve preto si organizácie na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím, zvolili práve 20.november za deň, kedy by malo byť, hlas detí lepšie počuť.

            Bubnovačka 2023 sa konala už po desiatykrát. Do bubnovania sa aj tento rok zapojila naša materská škola. Hlavným organizátorom tohto celoslovenského podujatia je nezisková organizácia Centrum Slniečko v Nitre. Upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred akoukoľvek formou násilia. Aj my si uvedomujeme, že hlas detí je dôležitý, preto sme boli súčasťou tohtoročnej bubnovačky. Deti spolu s pani učiteľkami bubnovali na všetko čo vydáva zvuk, hudobné i nehudobné nástroje, plastové fľaše, pokrievky z hrncov, drevené paličky, ale aj trúbili na ručne vyrobený lesný roh. Ani doma spolu s rodičmi nezaháľali a vyrobili si taktiež rôznorodé nástroje, ktoré vydávali zvuk.

            Dôležité je podotknúť, že s násilím sa vysporiadame tak, že  ho nebudeme bagatelizovať a vnímať ako niečo, čo sa nás netýka. Po minulé roky sa zapojilo do bubnovačky viac ako 230 000 detí a dospelých. Toto podujatie sa deťom páčilo a boli rady, že mohli byť doňho aktívne zapojené. Veríme, že sa zapojíme zasa o rok aj s ďalšími netradičnými nástrojmi, ktoré budú vydávať ešte hlasnejší zvuk.  

            Vďaka Vám, robíme svet detí krajším!

          • Čo nás čaká tento týždeň?

          • V pondelok, 20.novembra, sa v našej škôlke bude konať “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“.

            Je to podujatie, ktoré sa na Slovensku organizuje vždy v novembri, upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomína potrebu včasnej prevencie v spoločnosti. A preto zaznie celým Slovenskom a Českom hlasný rytmus bubnov, zajtra, 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00, aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

            Prosíme všetky deti, aby si do škôlky priniesli čokoľvek, čo bude pripomínať bubon! (Hoci aj misku a varechu.)

            Prekoná rok 2023 neuveriteľných 88 777 zapojených detí a dospelých v roku 2022?

          • „Deň materských škôl“

          • Naša škola má svoj deň, dnes spievame iba preň. Tancuj, spievaj, uč sa, hraj sa, tento deň sláv, zabávaj sa...“​​​​​​

            Slová tejto piesne presne vystihujú v akom duchu sa niesol 3. november v našej „Hanušovskej škôlke“. Už od skorého rána po chodbách vyhrávala hudba, ktorá navodzovala slávnostnú atmosféru, a bolo jasné, že tento deň bude veselý, tvorivý aj zábavný. A veru, že to tak aj bolo. Deti sa po príchode do svojich tried hneď pustili do práce, aby sa stihli na tak veľkolepú oslavu pripraviť a najmä splniť želanie našej oslávenkyni, o ktoré nás požiadala v liste. Jej prianie bolo jasné: „OBROVSKÁ TORTA“ . A tak sa od rána „pieklo“. Každá trieda vyrábala jedno poschodie tejto torty, a naši škôlkari sa usilovali, aby práve to ich bolo najkrajšie a „najchutnejšie“. Z jednotlivých tried sa „šírila vôňa“ podľa toho, aká príchuť sa do torty pridávala. Z motýlikov to bola čučoriedková, z rybiek - slivková, zo žabiek - jablková, z lienok - jahodová, zo včielok - citrónová a zo sovičiek - čokoládová. Deťúrence sa už nevedeli dočkať oslavy, aby mohli touto tortou konečne obdarovať našu materskú školu.

            Avšak ešte pred tým, bolo potrebné na oslavu získať vstupenku, a to  splnením niekoľkých pohybových disciplín. Rýchlo sme sa všetci ponáhľali na školský dvor, kde sa boj o túto vstupenku mohol začať. Deti zdolávali netradičné pohybové disciplíny, a zmerali si tak svoju obratnosť, pohybovú zdatnosť aj šikovnosť. To všetko sa konalo za veľkého povzbudenia kamarátov. Bez najmenších pochybností sa to všetkým škôlkarom podarilo, a tak sa konečne mohlo začať oslavovať.​​​​​​

            Po príhovore pani riaditeľky Mgr. Kataríny Bindasovej, deti z jednotlivých tried predstavovali svoje poschodia torty, ktoré tak usilovne „piekli“. Tieto poschodia sa ukladali od toho najväčšieho čokoládového až po najmenšie čučoriedkové. Výsledok bol naozaj dychberúci. Zrazu uprostred ihriska stála jedna obrovská, narodeninová,
            šesť poschodová torta, ktorú si naša škôlka tak veľmi želala. Samozrejme nesmeli chýbať ani blahoželania, ktoré veríme, že sa aspoň niektoré naplnia. Okrem torty a prianí deťúrence našej „oslávenkyni“ aj zarecitovali básne o svojich triedach, ktoré spoločne vymysleli. Potom sa už zapálil ohňostroj, spievalo sa, tancovalo, oslavovalo... Deti si to veľmi užili, a zážitok v nich umocnilo aj prekvapenie v podobe darčeka, ktorý si našli vo svojich triedach po návrate z oslavy. Ich radosť, nadšenie a iskričky v očkách pri jeho rozbaľovaní hovorili za všetko. A tak sa môžeme tešiť na výtvarný materiál či nové hračky, ktorými naša materská škola obdarovala deťúrence za ich šikovnosť a tvorivosť. No a v neposlednom rade nesmela chýbať ani sladká odmena a to v podobe muffinov. Aj touto cestou srdečne ďakujeme pekárni Letia, ktorá nám tieto muffíny pripravila, a na ktorých si deti pomaškrtili.
            Deň materských škôl sme aj napriek sychravému, jesennému počasiu oslávili naozaj veľkolepo. Deti odchádzali domov spokojné a veríme, že tento deň v nich zanechal nezabudnuteľné zážitky. Snáď zostaneme tomuto „novembrovému sviatku“ verní aj v budúcom školskom roku. Určite sa budeme tešiť.

            Narodeninová oslava

            Deň MŠ v triede Sovičky

            Deň MŠ v triede Včielky

            Deň MŠ v triede Lienky

            Deň MŠ v triede Žabky

            Deň MŠ v triede Rybky

            Deň MŠ v triede Motýliky

          • ​​​​​​​ Divadelné predstavenie „Domček, domček, kto v tebe býva?“

          • neď po jesenných prázdninách sa naši škôlkari potešili netradičnému divadelnému predstaveniu pod názvom „Domček, domček kto v tebe býva?“ Netradičné preto, lebo túto, aj keď známu rozprávku nám zahrali kamaráti z predškolských tried. V takomto podaní to nepochybne bol pre všetkých obrovský zážitok. Deti tak mali možnosť vidieť svojich starších kamarátov v úlohe hercov. Rozprávka bola plná spevu, tanca, a o tom, že sa veľmi páčila, svedčil potlesk na záver.
            Ďakujeme týmto našim „malým, veľkým“ hercom za krásne divadelné predstavenie.

          • „Ako za starých čias“

          • Október - Mesiac úcty k starším

            „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok, človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore do rokov, keď aj on bol mladý“

            Október je mesiacom úcty k starším, a preto by mal byť pre nás všetkých pripomienkou, ako si týchto ľudí uctiť. Pri tejto príležitosti sme sa aj v tomto školskom roku rozhodli usporiadať príjemné posedenie s bývalými zamestnancami našej materskej školy a spoločne si zaspomínať, ako to bolo za starých čias, keď u nás pracovali. Po príhovore pani zástupkyne Ľudmily Hruškovej vystúpili deti z predškolských tried s kultúrnym programom, ktorý si pod vedením pani učiteliek nacvičili pre tak vzácnu návštevu. Bol plný básní, piesní, tanca aj rozprávky pod názvom „Domček, domček, kto v tebe býva?“ Po vystúpení si naši hostia mali možnosť vyskúšať svoju kreativitu, a to pri zdobení jesenných domčekov. Ukázalo sa, že aj keď ich ruky už nie sú také ako kedysi, stále dokážu veľa. Tieto darčeky si samozrejme odniesli so sebou domov, ako spomienku na tento krásny deň. Po skončení tvorivých dielní už nasledovali dlhé rozhovory, pri ktorých sa spomínalo na spoločne prežité roky. Veríme, že týmto vyjadrením úcty sme im spríjemnili daždivé, októbrové dopoludnie a bolo pre nás veľkou cťou ich opäť po roku privítať medzi nami. Bolo to naozaj emotívne, krásne stretnutie a snáď nám čas umožní, aby sme sa aj o rok opäť takto všetci zišli. Určite sa budeme tešiť. Aj touto cestou srdečne ďakujeme, že naše pozvanie prijali všetky bývalé zamestnankyne, ako aj primátor mesta PhDr. Štefan Straka.

            Poďakovanie patrí aj pani riaditeľke Mgr. Kataríne Bindasovej za celkovú organizáciu, pani učiteľkám, vedúcej školskej jedálne Mgr. Beáte Dundovej, pani kuchárkam, upratovačkám a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali a pomohli pri prípravách a pohostení na tento významný deň.

          • „Zázrak menom jablko“

          • Sladké, zdravé, voňavé, šťavnaté...presne také je jablko. 21. október bol vyhlásený za „Svetový deň jablka“, no v našej materskej škole sme tomuto typickému slovenskému jesennému zázraku venovali 20. október. Už od rána deti prichádzali do škôlky s jabĺčkom v ruke, a ponáhľali sa do svojich tried, aby sme spoločne mohli tento deň osláviť. Celou škôlkou sa šírila príjemná jablková vôňa. Pani učiteľky mali pripravené pútavé a zábavné aktivity, prostredníctvom ktorých sa deti o tomto zdravom ovocí dozvedeli naozaj veľa. Či už sa jabĺčka strúhali, mixovali alebo sušili, každý si určite našiel svoju obľúbenú jabĺčkovú aktivitu. Niekde sa vyrábala šťava, inde výživa, pečený čaj, šaláty, koláče, skrátka o zábavu bolo postarané. Samozrejme zo všetkých týchto dobrôt naši škôlkari napokon aj ochutnávali. V tento tematický deň nechýbal ani spev či výtvarné aktivity. Šikovné rúčky našich detí si poradili s výrobou netradičných jabĺčok, a to s použitím rôznych výtvarných techník. Výtvory boli naozaj krásne a ozdobili každú chodbu. Tento príjemne strávený deň bol nielen zábavný, ale aj poučný, kde hlavným hrdinom bolo ako ináč voňavé a chutné jablko. Jabĺčka si určite takýto deň zaslúžia a my všetci sa držme hesla „Čím viac jabĺk, tým menej chorôb“.

             

            "Deň jablka" v triede Sovičky

            "Deň jablka" v triede Včielky

            "Deň jablka" v triede Lienky

            "Deň jablka" v triede Žabky

            "Deň jablka" v triede Rybky

            "Deň jablka" v triede Motýliky

        • „Poviem Ti básničku pre deduška a babičku 2023“
          • „Poviem Ti básničku pre deduška a babičku 2023“

          • Pod týmto názvom sa niesla tradičná recitačná súťaž pre deti materských škôl vo vranovskom okrese, ktorá sa konala v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou 12. októbra 2023.
            Aj v tomto školskom roku mala naša materská škola svoje zastúpenie. Svoj talent v prednese poézie predviedli naši traja kamaráti - Ondrík Glod (trieda Včielky) a Dáška Vargová (trieda Sovičky), ktorí sa umiestnili v striebornom pásme a Evka Čurová (trieda Lienky), ktorá sa umiestnila v bronzovom pásme. Deťom z celého srdca ďakujeme za ich snahu, odvahu a úspešnú reprezentáciu materskej školy. Veľká vďaka patrí pani učiteľkám za prípravu detí. Prežili sme jeden neobyčajný deň plný umeleckých zážitkov v podaní úžasných detí.

          • "Deň mlieka"

          • Nakoľko je naša materská škola zapojená do „Školského programu“ tak sme tejto zdravej bielej tekutine venovali jeden tematický deň. Zábava sa začala hneď ráno, keď na chodbe vyhrávali piesne o mlieku, a na deťúrence čakala kravička Sonička. Všetkým bolo zrejmé, že „Deň mlieka“ bude plný zábavy. Deti sa po príchode do svojich tried s radosťou vrhli do práce a zábavných aktivít, ktoré mali pripravené pani učiteľky v jednotlivých triedach. Vyrábali sa poháre aj čelenky s kravičkami alebo sa tvorili kamarátky pre kravičku Soničku. Tvorilo sa rôznymi výtvarnými technikmi či už sa odtláčali dlane, skladal papier, maľovalo temperovými farbami alebo sa použil odpadový materiál. Všetky kamarátky pre kravičku Soničku sa podarili a boli naozaj krásne. Celé dopoludnie sa naši škôlkari prostredníctvom príbehov, rozhovorov alebo prezentácií oboznamovali s blahodarnými účinkami mlieka, dôležitosťou jeho konzumácie, pôvodom, možným spracovaním alebo spoznávali produkty, ktoré sa z mlieka vyrábajú. Rôzne mliečne dobroty sa vyrábali aj priamo v triedach. Bol to napríklad mliečny dezert, mliečny popcorn, maslo alebo kokteily s rôznymi príchuťami. Napokon z týchto maškŕt ochutnávali nielen deti, ale nezabudlo sa ani na pani riaditeľku, pani upratovačky či pani kuchárky. Samozrejme nesmel chýbať ani spev, rôzne básne o mliečku, experimenty a možnosť vyskúšať si dojenie kravičky. Deti si tento deň naozaj užili a najmä sa o mlieku dozvedeli o čosi viac. Veríme, že si budú pamätať – „Kto chce zdravý, silný byť musí veľa mlieka piť“.

             

            "Deň mlieka" v Sovičkách

            "Deň mlieka" vo Včielkach

            "Deň mlieka" v Lienkach

            "Deň mlieka" v Žabkách

            "Deň mlieka" v Rybkách

            "Deň mlieka" v Motýlikoch

          • „Jesenná pošta“

          • Jesenná poštárka k nám do materskej školy zavítala 22. septembra, kedy sme oslávili prvý jesenný deň. Hovorí sa, že jeseň je vlastne druhou jarou, keď každý list je kvetom, je časom úrody a obdobím všetkých pestrých farieb, aké nám príroda ponúka. Rovnako pestrý bol tento deň aj v našej materskej škole. S jesennou poštárkou sa deti stretli hneď ráno vo vstupnej chodbe. Tá ich privítala a porozdávala im obálky, ktoré označila jesennou pečiatkou ako symbol toho, že nastala jeseň. Deťom žiarili očká, keď zvedavo do týchto obálok nakukli, a vo vnútri našli krásne jesenné magnetky. Potom sa už rýchlo ponáhľali do svojich tried, aby ako už býva zvykom mohli preukázať svoju šikovnosť, tvorivosť a to pri vyrábaní rôznych jesenných výtvorov či zábavných aktivitách, ktoré si pre nich pripravili pani učiteľky. S použitím rôznorodých výtvarných techník postupne vznikali jesenníčkovia, jesenníčky, farebné listy, jesenní škriatkovia, tekvičky, pojmové mapy, jesenná mozaika, rôzne obrázky stromov, húb alebo ježkov. Výtvory boli naozaj krásne. Zábava pokračovala aj ochutnávkou jesenných plodov, súťažením v prenášaní gaštanov a niektorí dokonca cestovali balónom Blažejom po jesennej krajine. Samozrejme nesmel chýbať ani spev, tanec, dramatizácia či rozhovory o typických a charakteristických znakoch jesene. Tento deň nás potešil aj krásnym slnečným počasím, a tak sme si aj pobyt vonku spríjemnili jesennou zábavou. Či už to bolo hrabanie lístia, zbieranie plodov alebo tvorenie kytíc z nazbieraných listov. No o zábavu bolo naozaj postarané. Celý deň sme prežili vo veselosti, tvorivosti a príchod jesene sme v našej materskej škole oslávili ako sa patrí. Deťúrence získali množstvo nových poznatkov, a veríme, že aj nezabudnuteľných zážitkov.

            Vítanie jesene v Sovičkách

            Vítanie jesene vo Včielkach

            Vítanie jesene v Lienkach

            Vítanie jesene v Žabkách

            Vítanie jesene v Rybkách

            Vítanie jesene v Motýlikoch