• „Vesmírne dobrodružstvá“

          • Druhý februárový týždeň sme v našej materskej škole venovali vesmírnej tématike. Pri tejto príležitosti deti z predškolských tried navštívili „Hvezdáreň a planetárium“ v Prešove. Na túto exkurziu sa naši budúci prváci veľmi tešili a planetárium bolo pre nich miestom plných záhad, tajomstiev a neznámeho. O to väčšie bolo ich nadšenie. Deti si na úvod pozreli náučné rozprávky a následne sa presunuli do kupoly, kde pozorovali nočnú oblohu plnú hviezd a zistili, že vo vesmíre okolo slnka obiehajú aj ďalšie planéty. No skrátka získali množstvo
            nových poznatkov a vedomostí. Veríme, že tieto „Vesmírne dobrodružstvá“ si naši predškoláci užili a zážitky z tohto príjemne stráveného dopoludnia v nich budú doznievať ešte dlho.

          • „Korčuliarsky kurz pre predškolákov“

          • V dňoch od 5. februára do 9. februára sa mali možnosť deti z predškolských tried zúčastniť korčuliarskeho kurzu, v zastrešenej „Športovej hale Pelikán“, v Hanušovciach nad Topľou. Tento kurz bol nepochybne pre deti veľkým prínosom, nakoľko počas neho prekonávali strach z kĺzavého pohybu, naučili sa zvládnuť jednotlivé úkony a tak postupne nadobudli a získali istotu pri korčuľovaní. To všetko sa konalo pod dozorom skúsených pedagógov. Naši predškoláci to zvládli naozaj hrdinsky a celý týždeň si užili. Všetkým škôlkarom zaslúžene patrila medaila či diplom, čo si vlastným úsilím a šikovnosťou počas celého týždňa „vykorčuľovali“. No a samozrejme nesmela chýbať ani sladká odmena v podobe keksíka, na ktorom si s chuťou naši korčuliari pomaškrtili. Všetkým absolventom tohto korčuliarskehokurzu gratulujeme a veríme, že tieto nadobudnuté pohybové zručnosti budú aj naďalej rozvíjať.

          • „Čarovné tóny“

          • Dňa 8. februára deti z predškolských tried navštívili ZUŠ v Hanušovciach nad Topľou, kde sa vybrali spoznávať „čarovné tóny“ rôznych hudobných nástrojov. Naši predškoláci tak prežili hudobné dopoludnie a túto návštevu si veľmi užili. Naživo spoznávali krásu hudby, spevu a aj rôzne hudobné nástroje, ako napríklad klavír, gitaru, saxofón, cimbal či priečnu flautu. Pre mnohých to bol obrovský zážitok, nakoľko ešte nikdy nemali možnosť tieto hudobné nástroje vidieť z takejto bezprostrednej blízkosti. Pedagógovia ZUŠ si pre škôlkarov pripravili rôzne pútavé aktivity ako napríklad hudobné hádanky, prostredníctvom ktorých deti spoznávali známe piesne podľa melódie. Veľkým zážitkom bola aj samotná hra na orchester, kde si mali možnosť tí odvážnejší vyskúšať hru na niektorom z vybraných hudobných nástrojov. Aj touto cestou ďakujeme ZUŠ za ich srdečné privítanie a pútavý program. Nepochybne táto návšteva obohatila deti o nové hudobné zážitky a vzbudila u nich ešte väčší záujem o hudbu. Veríme, že o rok si to opäť zopakujeme.

          • „Šašo Jašo, detský kráľ, otvára nám karneval“

          •  

            ​​​​​​​

             

            ašiangy sú obdobím radosti aj zábavy, a preto sa aj v našej materskej škole každoročne koná karneval. Naše deťúrence sa už nevedeli tohto dlho očakávaného dňa dočkať a veľmi sa naň tešili. Zábava a veselá atmosféra sa začala už od skorého rána. Pri príchode deti na chodbe privítal šašo Jašo so svojou kamarátkou šaškou Maškou, a tak sa hneď tancovalo a veselilo. Škôlkari si tak zaslúžili sladkú odmenu, ktorú si vybrali z čarovného šašovského klobúka. Potom sa už ponáhľali, aby sa rýchlo prezliekli do krásnych karnevalových masiek a vstúpili tak do svojich tried, kde na nich už čakali princezné, šašovia, piráti, spidermani, batmanovia a veľa ďalších rozprávkových bytostí a hrdinov. Pani učiteľky, ako už býva zvykom, mali pripravené rôzne zábavné súťaže a aktivity, pri ktorých sa mali možnosť deťúrence predstaviť vo svojich kostýmoch a v plnej paráde. Samozrejme nesmel chýbať ani tanec, či sladké maškrtenie. Celé dopoludnie sa našou materskou školou ozýval radostný smiech, veselá hudba a všetci sme si tento deň plný zábavy a fantázie užili. Ako pamiatku na veselý karneval sme si so šašom Jašom a šaškou Maškou urobili krásne fotografie a títo dvaja kamaráti deti obdarovali vrecúškom s prekvapením. Okrem toho si škôlkari odnášali popoludní aj diplomy, či iné karnevalové drobnosti, ktoré si zaslúžili za svoje krásne masky, tanec a súťaživosť. Rovnako pestrý ako boli karnevalové masky bol aj tento deň, na ktorý budeme všetci ešte veľmi dlho spomínať a o rok si to určite zopakujeme.

          • „Ľadové kúzlenie a zimné radovánky“

          •  

            Jedným zo spôsobov ako deťom umožniť na vlastnej koži spoznávať okolité javy, sú praktické činnosti vo forme rôznych experimentov. Takéto experimentovanie je pre našich škôlkarov vždy veľmi zaujímavé a pútavé. A práve preto sme sa aj v tomto školskom roku venovali ľadu, ktorý je na takéto pokusy vynikajúci. Nielenže sa deti niečo nové naučili, ale sa aj príjemne zabavili. Či už sme využili studené počasie, mrznúcu noc alebo mrazničku, ľadové kúzlenie sa naozaj podarilo. Deti skúmali kryštáliky ľadu, zamrazovali rôzne tvary, farebné kocky, ktoré neskôr pozorovali ako sa vplyvom tepla opäť menia na vodu. Ľad je pre deti naozaj veľká zábava, a preto sa oplatí mať ľadové kocky pripravené v mrazničke hoci aj celý rok, ak chceme deťom ponúknuť zaujímavú aktivitu.

            Okrem „ľadového kúzlenia“ sme sa v januári venovali aj rôznym iným zimným radovánkam. A tak hneď ako nás Pani Zima potešila snehovou nádielkou sme pobyt vonku využili na stavanie snehuliakov, guľovanie, bobovanie či iné aktivity. Snáď u nás ešte chvíľu zima pobudne a poteší nás nejakou tou snehovou vločkou, aby sme si to mohli zopakovať.