• „Dar, ktorý si musíme chrániť" – Svetový deň vody 22. marec

          • Aj v našej materskej škole sme tejto vzácnej tekutine venovali tento deň. Pani učiteľky v jednotlivých triedach mali pre deti pripravené rôzne zaujímavé a pútavé aktivity, ktoré sa realizovali hneď od rána. Počas celého dopoludnia sa vyrábali vodné kvapky, a to rôznymi výtvarnými technikami. Nechýbali ani vodné hry či pokusy, pri ktorých deti priamo spoznávali vlastnosti vody. Samozrejme sa viedli aj dlhé rozhovory o tejto vzácnej tekutine,
            ktorými sme našim škôlkarom priblížili kolobeh vody v prírode, kde všade sa nachádza, jej využitie, a v neposlednom rade, že ňou treba šetriť. Tieto nadobudnuté poznatky sme si neskôr overovali prostredníctvom tvorivej dramatiky. Deti sa pokúšali dramaticky stvárniť kolobeh vody v prírode alebo aj samotnú kvapku vody. Veríme, že prostredníctvom týchto nápaditých rôznorodých aktivít, získali naše deťúrence dôležité poznatky o tom, aká je voda dôležitá, a to nielen pre človeka, ale aj zvieratá či rastliny. Tento zábavný deň sme si všetci
            užili a o rok si to určite zopakujeme, nakoľko je veľmi dôležité deťom pripomínať, že práve voda je obrovským darom prírody, ktorý si musíme chrániť.

             

            Deň vody v Sovičkách

            Deň vody vo Včielkach

            Deň vody v Lienkach

            Deň vody v Žabkách

            Deň vody v Rybkách

            Deň vody v Motýlikoch

          • „Rozprávkové čítanie predškolákom“

          • V rámci spolupráce so ZŠ v Hanušovciach nad Topľou navštívili dňa 20. marca našu MŠ žiaci štvrtého ročníka. Alexandra, Anička a Alexko prišli v sprievode pani asistentky Bc. Jany Roškovej za účelom potešiť naše deťúrence v predškolských triedach, a to čítaním rozprávky. Táto spolupráca sa niesla pod názvom „Čitateľský oriešok“. Šikovní školáci si pripravili pre predškolákov veľmi pekné čítanie. Deti v triede Sovičiek sa potešili rozprávke s názvom „Starý Bodrík a vlk“, v triede Včielok „Kozliatka a vlk“ a predškoláci v Lienkach si vypočuli menej známu rozprávku „Pozvanie na večierok“. Deti so záujmom a porozumením počúvali svojich starších kamarátov školákov ako im čítajú pre radosť a veľmi si to užívali. Ako pamiatku na tieto čitateľské chvíle sa školáci a budúci školáci medzi sebou obdarovali farebnými záložkami do kníh, ktorým sa veľmi potešili.
            Aj touto cestou veľmi pekne ďakujeme za príjemné „rozprávkovo čitateľské“ stretnutie a veríme, že o rok si to znovu zopakujeme. Určite sa budeme tešiť.

          • „Jarná pošta“

          • 20. marec - Prvý jarný deň

            Aj v tomto školskom roku sa v našej MŠ prvý jarný deň niesol v duchu tvorivosti, zábavy a veselosti. Hneď ráno deti na chodbe privítala „Jarná poštárka“, ktorá im odovzdala obálku s ich menom. Vo vnútri tejto obálky, či už zelenej alebo ružovej sa skrývala magnetka, ktorá symbolizovala príchod jari. Potom sa už deťúrence celé radostné ponáhľali do svojich tried, kde vyhrávali jarné piesne a s chuťou sa pustili do plnenia rôznych zábavných aktivít, ktoré pre nich mali pripravené pani učiteľky. Pracovalo sa na pracovných listoch, navliekali sakorálky, sadili semienka, vyrábali sa jarné čelenky alebo mali deťúrence za úlohu skladať rozstrihané obrázky do celku. Deti plnili tieto aktivity so záujmom a nadšením. Ako už býva zvykom, vyrábali sa aj výtvarné práce, a to s použitím rôznych výtvarných techník aj odpadového materiálu. Výtvory boli naozaj krásne a ozdobili nejednu chodbu. Či už to boli kytice jarných kvetov, jarné stromy, jarné obrázky, motýle alebo aj samotná Pani Jar. Deti opäť preukázali svoju šikovnosť a kreativitu. Okrem týchto aktivít naši škôlkari zážitkovým učením spoznávali charakteristické znaky jari, spievali, tancovali, zahrali sa na jarné cestovanie prírodou alebo dramaticky stvárňovali prichádzajúcu jar. No o zábavu bolo celé dopoludnie naozaj postarané. Ani počasie nás nesklamalo. Slniečko krásne svietilo a zohrievalo nás svojimi lúčmi ako sa na prvý jarný deň patrí. A tak sme mohli nadobudnuté poznatky aj naďalej upevňovať pri pobyte vonku. Na prechádzke sme pozorovali prvé jarné kvety, púčiky na stromoch, počúvali spev vtákov a troška sme aj pracovali so záhradným náradím. To sme použili na úpravu nášho školského dvora. No a takýto čistý, vyzametaný a vyhrabaný dvor nám deti z triedy sovičiek ozdobili krásnymi jarnými kresbami, ktoré namaľovali na potravinársku fóliu. Opäť sme prežili pekný deň, z ktorého si naši škôlkari odniesli pekné zážitky a nadobudli veľa nových poznatkov. Domov odchádzali spokojné na ich tváričkách žiaril úsmev a všetko nasvedčovalo tomu, že sa im prvý jarný deň prežitý v škôlke páčil. Čo viac si teda môžeme želať? Ich úsmev je pre nás najväčšou odmenou.

            Vítanie Jari v Sovičkách

            Vítanie Jari vo Včielkach

            Vítanie Jari v Lienkach

            Vítanie Jari v Žabkách

            Vítanie Jari v Rybkách

            Vítanie Jari v Motýlikoch

          • Spolupráca so ZUŠ-kou pokračuje....

          • Naši predškoláci sa v dňoch od 11.3.2024 do 13.3.2024 zúčastnili exkurzie v Základnej umeleckej škole v Hanušovciach. Tentokrát spoznávali tajomstvá výtvarného odboru. Pani učiteľka Mgr. Anna Hrehová si pre deti pripravila malé tvorivé dielničky, kde si deti vyrobili medaily lásky a šťastia.

            Ďakujeme veľmi pekne za milé prijatie a krásne strávené dopoludnie.

          • „Rád rozprávkového Vševedka“

          • Pod týmto čarovným názvom sa nieslo rozprávkové stretnutie predškolákov s členkami literárneho klubu Haliklub, ktorý pôsobí v našom meste. Tentokrát naše pozvanie prijali pani Agátka, Marienka, Renátka, Marta, Betka a babka Boženka. S úsmevom na tvári, milým slovom a knihou v ruke, navštívili všetky triedy, aby deťom prečítali rozprávku pred spaním. Keď už našim najmenším kamarátom sadal sníček na viečka, v Sovičkách sa naplno rozbiehal rozprávkový boj o získanie „Rád rozprávkového Vševedka“. Spoločnými silami rozplietali popletené rozprávky, tvorili rýmy, riešili záhadné hádanky ježibabky Eleonóry, hádali rozprávkových hrdinov, spisovateľov detských kníh a v neposlednom rade sa pokúsili rozlúsknuť záhady rozprávkového košíčka. Každá správne vyriešená úloha priniesla súťažiacim bod do nádoby spoločnej snahy. Keď sa nádoba naplnila až po okraj, rozprávkovým kúzlom sme si pričarovali rozprávkového kráľa Maximiliána XXII, ktorý všetkým slávnostne odovzdal „Rád rozprávkového Vševedka“. Hravé popoludnie sme ukončili rozprávkovým koncertom a chutnými voňavými dobrotami, ktoré pre nás s láskou napiekli tety kuchárky. Bolo to opäť jedno nádherné popoludnie strávené v spoločnosti milých, usmievajúcich sa dám, spokojných a šťastných detí.

            Svet rozprávok má svoje čaro, dokáže spojiť huževnatosť, zvedavosť a hravosť malých detí so skúsenosťou, múdrosťou a nasadením dospelých. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili na príprave a realizácií rozprávkového popoludnia a veríme, že sa takto stretneme opäť o rok.

          • „Divadlo Sarus“

          • Mesiac marec je už od pradávna spojený nielen s príchodom jari, ale aj s knihou. Rovnako aj v našej materskej škole už tradične začiatok tohto mesiaca venujeme práve knihám a rozprávkam. Pri tejto príležitosti nás navštívilo 7. marca divadlo „Sarus“, ktoré potešilo naše deťúrence krásnym divadelným predstavením s názvom „Tri prasiatka“. Táto rozprávka v prevedení dvoch divadelníčok s bábkami bola humorná, pričom škôlkari boli po celý čas vtiahnutí priamo do deja a veľmi si to užívali. Aj touto cestou ďakujeme divadlu „Sarus“, že nám prišli spríjemniť dopoludnie a budeme sa tešiť opäť niekedy nabudúce.

          • „Vesmírne dobrodružstvá“

          • Druhý februárový týždeň sme v našej materskej škole venovali vesmírnej tématike. Pri tejto príležitosti deti z predškolských tried navštívili „Hvezdáreň a planetárium“ v Prešove. Na túto exkurziu sa naši budúci prváci veľmi tešili a planetárium bolo pre nich miestom plných záhad, tajomstiev a neznámeho. O to väčšie bolo ich nadšenie. Deti si na úvod pozreli náučné rozprávky a následne sa presunuli do kupoly, kde pozorovali nočnú oblohu plnú hviezd a zistili, že vo vesmíre okolo slnka obiehajú aj ďalšie planéty. No skrátka získali množstvo
            nových poznatkov a vedomostí. Veríme, že tieto „Vesmírne dobrodružstvá“ si naši predškoláci užili a zážitky z tohto príjemne stráveného dopoludnia v nich budú doznievať ešte dlho.

          • „Korčuliarsky kurz pre predškolákov“

          • V dňoch od 5. februára do 9. februára sa mali možnosť deti z predškolských tried zúčastniť korčuliarskeho kurzu, v zastrešenej „Športovej hale Pelikán“, v Hanušovciach nad Topľou. Tento kurz bol nepochybne pre deti veľkým prínosom, nakoľko počas neho prekonávali strach z kĺzavého pohybu, naučili sa zvládnuť jednotlivé úkony a tak postupne nadobudli a získali istotu pri korčuľovaní. To všetko sa konalo pod dozorom skúsených pedagógov. Naši predškoláci to zvládli naozaj hrdinsky a celý týždeň si užili. Všetkým škôlkarom zaslúžene patrila medaila či diplom, čo si vlastným úsilím a šikovnosťou počas celého týždňa „vykorčuľovali“. No a samozrejme nesmela chýbať ani sladká odmena v podobe keksíka, na ktorom si s chuťou naši korčuliari pomaškrtili. Všetkým absolventom tohto korčuliarskehokurzu gratulujeme a veríme, že tieto nadobudnuté pohybové zručnosti budú aj naďalej rozvíjať.

          • „Čarovné tóny“

          • Dňa 8. februára deti z predškolských tried navštívili ZUŠ v Hanušovciach nad Topľou, kde sa vybrali spoznávať „čarovné tóny“ rôznych hudobných nástrojov. Naši predškoláci tak prežili hudobné dopoludnie a túto návštevu si veľmi užili. Naživo spoznávali krásu hudby, spevu a aj rôzne hudobné nástroje, ako napríklad klavír, gitaru, saxofón, cimbal či priečnu flautu. Pre mnohých to bol obrovský zážitok, nakoľko ešte nikdy nemali možnosť tieto hudobné nástroje vidieť z takejto bezprostrednej blízkosti. Pedagógovia ZUŠ si pre škôlkarov pripravili rôzne pútavé aktivity ako napríklad hudobné hádanky, prostredníctvom ktorých deti spoznávali známe piesne podľa melódie. Veľkým zážitkom bola aj samotná hra na orchester, kde si mali možnosť tí odvážnejší vyskúšať hru na niektorom z vybraných hudobných nástrojov. Aj touto cestou ďakujeme ZUŠ za ich srdečné privítanie a pútavý program. Nepochybne táto návšteva obohatila deti o nové hudobné zážitky a vzbudila u nich ešte väčší záujem o hudbu. Veríme, že o rok si to opäť zopakujeme.

          • „Šašo Jašo, detský kráľ, otvára nám karneval“

          •  

            ​​​​​​​

             

            ašiangy sú obdobím radosti aj zábavy, a preto sa aj v našej materskej škole každoročne koná karneval. Naše deťúrence sa už nevedeli tohto dlho očakávaného dňa dočkať a veľmi sa naň tešili. Zábava a veselá atmosféra sa začala už od skorého rána. Pri príchode deti na chodbe privítal šašo Jašo so svojou kamarátkou šaškou Maškou, a tak sa hneď tancovalo a veselilo. Škôlkari si tak zaslúžili sladkú odmenu, ktorú si vybrali z čarovného šašovského klobúka. Potom sa už ponáhľali, aby sa rýchlo prezliekli do krásnych karnevalových masiek a vstúpili tak do svojich tried, kde na nich už čakali princezné, šašovia, piráti, spidermani, batmanovia a veľa ďalších rozprávkových bytostí a hrdinov. Pani učiteľky, ako už býva zvykom, mali pripravené rôzne zábavné súťaže a aktivity, pri ktorých sa mali možnosť deťúrence predstaviť vo svojich kostýmoch a v plnej paráde. Samozrejme nesmel chýbať ani tanec, či sladké maškrtenie. Celé dopoludnie sa našou materskou školou ozýval radostný smiech, veselá hudba a všetci sme si tento deň plný zábavy a fantázie užili. Ako pamiatku na veselý karneval sme si so šašom Jašom a šaškou Maškou urobili krásne fotografie a títo dvaja kamaráti deti obdarovali vrecúškom s prekvapením. Okrem toho si škôlkari odnášali popoludní aj diplomy, či iné karnevalové drobnosti, ktoré si zaslúžili za svoje krásne masky, tanec a súťaživosť. Rovnako pestrý ako boli karnevalové masky bol aj tento deň, na ktorý budeme všetci ešte veľmi dlho spomínať a o rok si to určite zopakujeme.

          • „Ľadové kúzlenie a zimné radovánky“

          •  

            Jedným zo spôsobov ako deťom umožniť na vlastnej koži spoznávať okolité javy, sú praktické činnosti vo forme rôznych experimentov. Takéto experimentovanie je pre našich škôlkarov vždy veľmi zaujímavé a pútavé. A práve preto sme sa aj v tomto školskom roku venovali ľadu, ktorý je na takéto pokusy vynikajúci. Nielenže sa deti niečo nové naučili, ale sa aj príjemne zabavili. Či už sme využili studené počasie, mrznúcu noc alebo mrazničku, ľadové kúzlenie sa naozaj podarilo. Deti skúmali kryštáliky ľadu, zamrazovali rôzne tvary, farebné kocky, ktoré neskôr pozorovali ako sa vplyvom tepla opäť menia na vodu. Ľad je pre deti naozaj veľká zábava, a preto sa oplatí mať ľadové kocky pripravené v mrazničke hoci aj celý rok, ak chceme deťom ponúknuť zaujímavú aktivitu.

            Okrem „ľadového kúzlenia“ sme sa v januári venovali aj rôznym iným zimným radovánkam. A tak hneď ako nás Pani Zima potešila snehovou nádielkou sme pobyt vonku využili na stavanie snehuliakov, guľovanie, bobovanie či iné aktivity. Snáď u nás ešte chvíľu zima pobudne a poteší nás nejakou tou snehovou vločkou, aby sme si to mohli zopakovať.

             

             

          • „Pod snehovou perinou“

          • Tak pod takýmto názvom sa niesla beseda, ktorá sa konala v našej materskej škole v jedno januárové dopoludnie. Pani ochranárka prírody Ing. Marta Hrešová prišla deťom porozprávať o spôsobe života, ako aj starostlivosti o lesnú zver v zimnom období. Deti tak mali možnosť nadobudnúť nové poznatky, ktoré im sprostredkovala prostredníctvom prezentácie. Naši škôlkari spoznávali, že nie všetky zvieratá sa uložia na zimný spánok, ale sú také, ktoré dokážu prežiť aj v zime. Nezabudla spomenúť aj váčiky, s ktorými je to rovnako. Po celý čas deti so záujmom počúvali nakoľko to bolo pre nich zaujímavé a pútavé. Ďakujeme pani ochranárke, že si našla čas a prišla do našej MŠ. Veríme, že nás opäť niekedy navštívi s ďalšou zaujímavou besedou. Určite sa budeme tešiť.

          • "Zimná pošta"

          • V našej Materskej škole sme zimu aj keď troška oneskorene privítali s úsmevom a nadšením. Ráno deti prichádzali s červenými noštekmi a líčkami vyštípanými od mrazu, keďže sa deň začínal ozaj mrazivým a chladným počasím. Veď ako sa aj na poriadnu zimu patrí. Na chodbe vyhrávali zimné piesne a na všetkých už čakala „Zimná poštárka“. Tá sa s deťúrencami privítala a obdarovala ich či už modrou alebo bielou obálkou, na ktorú ešte odtlačila pečiatku. V tejto čarovnej obálke sa ukrývala magnetka ako symbol toho, že sa začala zima. Potom sa už všetci ponáhľali do svojich tried s očakávaním čo sa bude diať. Ako už býva zvykom pani učiteľky mali pre deti pripravené pútavé zimné aktivity, zábavné hry, tvorilo sa rôznymi výtvarnými technikami a zážitkovým učením škôlkari spoznávali typické a charakteristické znaky ročného obdobia. Z každej triedy sa ozýval aj spev. No skrátka o zábavu bolo naozaj postarané. Tento spev zrejme počula aj samotná Pani Zima keďže sa nám z neba začali sypať snehové vločky. Škôlkari mali obrovskú radosť a tak sme si mohli ísť užívať zimné radovánky aj vonku. Opäť sme prežili príjemný, mrazivý a zimný deň, z ktorého si naše deti odniesli nielen
            množstvo nových poznatkov, ale nepochybne aj nezabudnuteľné zážitky.

            Zima v Sovičkách

            Zima vo Včielkach

            Zima v Lienkach

            Zima v Žabkách

            Zima v Rybkách

            Zima v Motýlikoch

          • „VIANOČNÁ PEKÁREŇ“

          • ​​​​​Vianociam neodmysliteľne patrí aj pečenie všakovakých dobrôt. V našej materskej škole sme sa v tomto školskom roku rozhodli práve tejto aktivite venovať jedno celé predvianočné dopoludnie. No veď aké by to boli Vianoce bez chutných medovníčkov či tradičných „bobaliek“? A práve tieto maškrty sa u nás piekli. Deti z jednotlivých tried prichádzali na chodbu, ktorá sa premenila na „Vianočnú pekáreň“, v ktorej už od rána rozvoniavali „Vianoce“. Po úvodných slovách pani riaditeľky Mgr. Kataríny Bindasovej sme sa mohli pustiť do práce, nakoľko sa deťúrence už nevedeli dočkať. Deti so záujmom sledovali pani učiteľku Bc. Danku Schubertovú, ktorá im zas predstavila potrebné suroviny, ukázala im výrobu cesta, pozorovali kysnutie cesta, krájanie „bobaliek“, pečenie no a v neposlednom rade sa dočkali aj samotného výsledku. Čakanie na tieto dobroty, kým sa piekli sme si spríjemnili spevom vianočných piesní, čo v nás ešte viac umocnilo tú príjemnú atmosféru. Samozrejme, že deťúrence sa nielen prizerali, ale aj usilovne pracovali. Tí mladší si mali možnosť vyskúšať vykrajovať medovníčky, no a predškoláci pomáhali pri ukladaní „bobaliek“ na plech. Išlo im to naozaj veľmi dobre, a tak si oprávnene všetci zaslúžili „Rád voňavého perníka“ či „Rád zlatej bobaľky“

            Bolo to naozaj krásne predvianočné dopoludnie, z ktorého si deti odniesli nielen nezabudnuteľné zážitky, ale aj množstvo nových poznatkov. Veríme, že tieto vedomosti škôlkari využijú a mamky aj babky sa tak môžu tešiť na „malých, veľkých“ pomocníkov pri pečení aj doma. Deťúrence odchádzali domov šťastné, a v rúčkach si niesli či už medovníčky alebo „bobaľky“, ktoré im určite chutili čarovnejšie, keďže sa na ich príprave podieľali oni sami. Snáď nám čas umožní, aby sme sa vo „Vianočnej pekárni“ takto všetci stretli aj o rok. 
            Budeme sa tešiť...

             

             

            Sovičky vo "Vianočnej pekárni"

            Včielky vo "Vianočnej pekárni"

            Lienky vo "Vianočnej pekárni"

            Žabky vo "Vianočnej pekárni"

            Rybky vo "Vianočnej pekárni"

            Motýliky vo "Vianočnej pekárni"

          • "Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok"

          • "Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok?"

             

            Túto otázku sa pýta každoročne tisíce ľudí. Deti z triedy Motýliky a Sovičky to už vedia! Tak ako každoročne, aj tento rok sa zapojili do zbierky "Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok", ktorá tento rok oslavuje už 6.ročník. I tieto Vianoce potešili darčekom, ktorý zahreje pri srdci! Naplnili krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia. Do krabice nezabudli vložiť aj kúsok svojho srdiečka! Obsahovali z každého trošku:

            • niečo sladké
            • niečo slané
            • niečo teplé 
            • niečo mäkké
            • niečo voňavé
            • niečo na zábavu 
            • niečo zo srdca

            Trieda Sovičky svoje krabičky plné lásky zaniesla do Centra sociálnych služieb "Slnečný dom".​​​​

            Trieda Motýliky svoje krabičky plné lásky zaniesla do Denného stacionára.

            Okrem krabičiek, priniesli deti do zariadení aj smiech, spev, či básničky. Detičky zas potešila maličkosť, ktorou ich jednotlivé zariadenia obdarovali. 

            Za spoluprácu sa tiež chceme poďakovať rodičom aj učiteľkám, ktoré sa do zbierky zapojili. 

            Pevne veríme, že zas o rok potešíme ešte viac srdiečok.

          • „Čaro Vianoc očami detí“

          • Mesiac december a predvianočné obdobie venujeme v našej materskej škole okrem iného aj nácvikom kultúrnych programov, ktorými každoročne chceme potešiť rodičov, starých rodičov či iných hostí. Ináč tomu nebolo ani v tomto školskom roku. A tak sa zapálením prvej adventnej sviečky do jednotlivých tried začala pomaly vkrádať vianočná atmosféra. Naši škôlkari pod vedením pani učiteliek nacvičovali rôzne tance, učili sa piesne, koledy aj básne, aby nimi mohli potešiť svojich blízkych. Napokon toto čarovné predvianočné obdobie
            vyvrcholilo vystúpeniami detí, ktoré boli spojené aj s príjemným posedením pri stromčeku v jednotlivých triedach. Naše deťúrence to všetko zvládli hrdinsky o čom svedčil potlesk na záver, či slová pochvaly od samotných hostí. To samozrejme potešilo nielen detičky, ale aj pani učiteľky, ktoré s láskou a trpezlivosťou tieto vianočné besiedky pripravovali. Samozrejme nesmeli chýbať ani darčeky, ktoré na deti čakali vo veľkej krabici pod vianočným stromčekom, a ktoré dostali za svoju šikovnosť aj odvahu pri vystúpení. Ich rozžiarené očká hovorili za všetko. Potešili sa spoločenským hrám, ktorými si môžu spríjemniť blížiace sa vianočné prázdniny. 
            Veríme, že prítomným hosťom sme spríjemnili predvianočný čas a budeme sa tešiť opäť o rok.


            Aj touto cestou prajeme všetkým sviatky plné lásky, pokoja a radosti v kruhu najbližších.


            Čaro Vianoc očami Sovičiek

            Čaro Vianoc očami Včielok

            Čaro Vianoc očami Lienok

            Čaro Vianoc očami Žabiek

            Čaro Vianoc očami Rybiek

            Čaro Vianoc očami Motýlikov

          • „Divadlo Sarus“

          • Dňa 12. decembra navštívilo našu MŠ divadlo „Sarus“. Dve divadelníčky potešili naše deťúrence krásnym divadielkom s názvom „Cencúľ a Vločka“. Táto rozprávka s Vianočnou tematikou bola humorná, v ktorej sa ako už z názvu vyplýva práve Cencúľ a Vločka spoločne pripravovali na najkrajšie sviatky roka – Vianoce. Títo dvaja zimní nezbedníci súperili, ktorí z nich sa na nich pripraví lepšie. Po celý čas boli deti vtiahnuté priamo do deja a veľmi si to užívali. Aj touto cestou ďakujeme divadlu „Sarus“, že nám prišli spríjemniť predvianočné obdobie svojim divadelným predstavením, a budeme sa tešiť opäť niekedy nabudúce.

        • „Milý dedko Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?“
          • „Milý dedko Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?“

          • Ako každý rok, aj tento, sme v našej materskej škole spoločne čakali na Mikuláša. Už od skorého rána bolo u nás veselo a keďže Mikuláškovi tento rok prialo aj počasie a mal veľa snehu, tak si dal skutočne načas. Naše deťúrence sa s ním stretli hneď pri príchode do škôlky. Prišiel nielen s veľkou nádielkou či dobrou náladou, ale aj so svojim pomocníkom anjelom. Deti s nadšením vchádzali do dverí, a aj keď u niektorých bolo vidieť malú slzičku, a srdiečko bilo ako zvon, nakoniec zvedavosť zvíťazila nad strachom a s Mikulášom aj Anjelom sa privítali. Ten našich statočných škôlkarov hneď obdaroval sladkou mandarínkou, s ktorou sa deťúrence celé radostné ponáhľali do svojich tried, aby o zážitkoch zo stretnutia s Mikulášom mohli porozprávať svojim kamarátom. Samozrejme, že deťúrence mali pripravené pre Mikuláša pekné básničky či veselé pesničky, a tak sme načúvali kedy sa ozve cinkot zvončeka, a budeme môcť Mikuláškovi aj anjelovi zaspievať či zarecitovať vo svojich triedach. Napokon sme sa dočkali a deti s radosťou prijali balíčky plné dobrôt, ktoré pre nich Mikuláš spolu s Anjelom priniesol vo veľkom vreci. Keďže čas neúprosne bežal museli sme sa s Mikuláškom aj  anjelikom rozlúčiť, a pustiť ich rozdávať radosť aj ďalším deťom. Mikulášsky deň si naši škôlkari ozaj užili, a nepochybne v ich srdiečkach zanechal nezabudnuteľné zážitky. Domov odchádzali spokojné, šťastné a  s balíčkom plným sladkých dobrôt, ktorých sa už nevedeli dočkať, ako si na nich pomaškrtia.
            Tak vidíme sa opäť o rok...“Milý dedko Mikuláš“...

            "Hladný dedko Mikuláš"

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Sovičkách

            "Vitaj dedko Mikuláš" vo Včielkach

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Lienkach

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Žabkách

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Rybkách

            "Vitaj dedko Mikuláš" v Motýlikoch

          • "BUBNOVAČKA 2023"

          • Mesiac november je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti práv dieťaťa. Práve preto si organizácie na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím, zvolili práve 20.november za deň, kedy by malo byť, hlas detí lepšie počuť.

            Bubnovačka 2023 sa konala už po desiatykrát. Do bubnovania sa aj tento rok zapojila naša materská škola. Hlavným organizátorom tohto celoslovenského podujatia je nezisková organizácia Centrum Slniečko v Nitre. Upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred akoukoľvek formou násilia. Aj my si uvedomujeme, že hlas detí je dôležitý, preto sme boli súčasťou tohtoročnej bubnovačky. Deti spolu s pani učiteľkami bubnovali na všetko čo vydáva zvuk, hudobné i nehudobné nástroje, plastové fľaše, pokrievky z hrncov, drevené paličky, ale aj trúbili na ručne vyrobený lesný roh. Ani doma spolu s rodičmi nezaháľali a vyrobili si taktiež rôznorodé nástroje, ktoré vydávali zvuk.

            Dôležité je podotknúť, že s násilím sa vysporiadame tak, že  ho nebudeme bagatelizovať a vnímať ako niečo, čo sa nás netýka. Po minulé roky sa zapojilo do bubnovačky viac ako 230 000 detí a dospelých. Toto podujatie sa deťom páčilo a boli rady, že mohli byť doňho aktívne zapojené. Veríme, že sa zapojíme zasa o rok aj s ďalšími netradičnými nástrojmi, ktoré budú vydávať ešte hlasnejší zvuk.  

            Vďaka Vám, robíme svet detí krajším!

          • Čo nás čaká tento týždeň?

          • V pondelok, 20.novembra, sa v našej škôlke bude konať “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“.

            Je to podujatie, ktoré sa na Slovensku organizuje vždy v novembri, upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomína potrebu včasnej prevencie v spoločnosti. A preto zaznie celým Slovenskom a Českom hlasný rytmus bubnov, zajtra, 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00, aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

            Prosíme všetky deti, aby si do škôlky priniesli čokoľvek, čo bude pripomínať bubon! (Hoci aj misku a varechu.)

            Prekoná rok 2023 neuveriteľných 88 777 zapojených detí a dospelých v roku 2022?